Pagina's

donderdag 5 juli 2012

Hallo, met wie?

Door: Diego Pereira Penedo

Onlangs nam er een klant contact met ons op die, zogenaamd door Microsoft security, gebeld was vanuit Noord-Amerika.

Er werd hem verteld dat zijn antivirus software niet werkte. Op de PC van de klant lieten de criminelen zien dat de geïnstalleerde beveiligingssoftware niet wordt ondersteund door Windows Vista.

De meneer aan de andere kant van de lijn adviseerde hem tegen een gereduceerde prijs Microsoft programma's door hen te laten installeren, zodat het probleem direct verholpen zou worden. Het geld moest overgeboekt worden via de Western Union bank.

Dit is een duidelijk voorbeeld van een telefoonscam. Gelukkig is de klant niet naïef geweest en heeft hij contact met ons opgenomen. Helaas zijn er honderden mensen wel slachtoffer geworden van zulke telefoonscams. Gemiddeld verloren zij hierdoor  €630,- .

Over het algemeen nemen beveiligingsbedrijven en Microsoft niet pro-actief contact met iemand op. Mocht iemand dus claimen van zo'n bedrijf te zijn, wees dan op uw hoede.

Enkele tips om te voorkomen dat u ook slachtoffer wordt:
  • Vraag de persoon in kwestie om te verifiëren dat ze voor het bedrijf werken.
  • Vraag hoe ze aan uw telefoonnummer komen.
  • Als ze beweren een vertegenwoordiger van een bepaald bedrijf te zijn, ga dan naar de website van dat bedrijf en bel ze direct om het te controleren.
U leest meer over de Microsoft telefoonscams in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten